Löparfrågor söker svar

230123 Stockholm


Håller Henrik Larsson undan för en olympisk guldmedaljör? Hur har Andreas Kramer utvecklats sen han har blivit stockholmare? Sätter Jonathan Grahn ett åttonde juniorrekord? Och vem in i Norden är snabbast på att klippa fem häckar? Det är några av frågorna som ska besvaras när vinterns mest prestigefyllda tävling i friidrott i Sverige hålls i Sätrahallen, Folksam GP Stockholm Indoor.


Henrik Larsson var bara fyra hundradelar från det svenska rekordet på 60 meter som har stått sig i snart 27 år, när han öppnade säsongen för en vecka sen. På söndag möter han olympiska guldmedaljören Filippo Tortu, när Folksam Grand Prix har sin enda inomhustävling. Den blir av i Stockholmsförorten Sätra. Italienaren förde hem pinnen i det stafettlag som skrällde med att vinna 4x100 meter på OS i Tokyo. Ifjol var han trea på EM:s 200 meter. Det personliga rekordet på 60 meter är identiskt med det svenska rekordet: 6.58.

Blixtrande inledning på året har även Julia Henriksson haft. MAI:s sprinter blev i fredags Sveriges nästsnabbaste genom tiderna på 200 meter inomhus. På plats är även Mathilde U Kramer, som tog över det danska rekordet i vintras.

Den outtröttlige Andreas Kramer, som ifjol sprang 25 lopp över favoritdistansen 800 meter. Den nyblivne stockholmaren tog sig i vintras till VM-final. Under sommarens EM var han 19 hundradelar från en medalj. På söndag finns chansen till revansch på Stockholm Indoor GP eftersom han möter Mark English, irländaren som snuvade honom på EM-bronset. Tvåan på afrikanska mästerskapen Nicholas Kebenei kommer till Stockholm för att göra sitt första lopp under tak.

Jonathan Grahn satte sju svenska juniorrekord ifjol. Fem av dem var på 1500 meter, som är den distans som han ger sig på i Sätrahallen på söndag. Ännu större juniormeriter har Vincent Keter, som är juniorvärldsmästare. Kenyanen har goda minnen från Sverige, som han har varit i två gånger och vunnit vid båda tillfällena, på Folksam Grand Prix i Karlstad respektive Sollentuna. Men klart snabbast i fältet är fransmannen Azeddine Habz, som sprungit så fort som 3:31. Det är nio sekunder snabbare än vad Grahn ännu hunnit med under sina 18 år. Det svenska juniorrekordet inomhus är 3:43.56.

Lovisa Lindh kommer hem från sin träningsbas i Schweiz för att förnya sin rivalitet med Hedda Hynne, norskan som hon tävlat mot i tio år. De är de snabbaste i Norden genom tiderna på 800 meter. De utmanas av Kenyas Vivian Chebet och Slovakiens Gabriela Gajanova, som båda sprang på 2:00 ifjol.
Häcklöpningen är på frammarsch i Norden. Finland toppar de europeiska listorna och det är därifrån som vi får Annimari Korte, som är den snabbaste i regionen de senaste åren. Danskan Mathilde Heltbech gjorde Julia Wennersten sällskap till VM-semifinalen på 60 meter häck i vintras. Medan Hanna Palmqvist tidigare varit specialist på 400 meter häck slog till med att springa på 8.23 i helgen vilket för in henne bland de tio bästa svenskorna genom tiderna.

Nästa TV-sändning

Sollentuna
SVT2
11 juni
Info om GDPR och hantering av personuppgifter

Svenska Friidrottsförbundet 802001-0719, Heliosgatan 3, 120 30 Stockholm är personuppgiftsansvarig för behandlingen av personuppgifter som sker inom ramen för Svenska Friidrottsförbundets verksamhet. Dina personuppgifter kommer inte att delas med varken Folksam, som är vår titelsponsor, eller någon annan extern part, vilket innebär att Folksam inte ansvarar för behandlingen av dina personuppgifter